Zverejnené: 23.05.2024

Carl Icahn


Carl Icahn je americký finančník, ktorý bol predsedom predstavenstva Icahn Enterprises, holdingovej spoločnosti s rôznorodým portfóliom. Počas osemdesiatych rokov sa Icahn stal veľmi obávaným korporátnym nájazdníkom. Prevzal podstatný podiel v takých spoločnostiach ako Hammermill Paper, Simplicity Patterns, Marshall Field’s, Dan River, ACF Industries, Phillips Petroleum, Uniroyal, USX (United States Steel), B.F. Goodrich, US Air Group a Texaco.

Po tom, čo sa začiatkom roku 1986 stal predsedom TWA, prebral TWA medzi súkromné ​​a predal cenné trasy iným leteckým spoločnostiam, čím zvýšil svoje osobné bohatstvo a zároveň výrazne oslabil spoločnosť. v roku 1992 sa zadĺžil a podľa názoru kritikov ho prinútil k bankrotu. Nasledujúci rok odstúpil z funkcie predsedu.

Icahn bol prvým podporovateľom Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2016 a po tom, čo Trump vyhral voľby sa Icahn stal jeho špeciálnym poradcom pre otázky týkajúce sa regulačnej reformy. Neoficiálne stanovisko prijal s kritickým vyhlásením o nadmernej regulácii amerických podnikov. Obavy z potenciálneho konfliktu záujmov však začali narastať a Icahn odstúpil v auguste 2017, krátko pred uverejnením článku, ktorý tvrdil, že presadzoval regulačnú zmenu, ktorá by finančne prospela jednej z jeho investícií. Icahn tieto obvinenia poprel a uviedol, že jeho rezignáciou má odvrátiť „partizánske hašterenie“.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách